ISO 22000:2005

Το Πρότυπο

Το ISO 22000:2005 είναι ένα Διεθνές Πρότυπο διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που έχει αντικαταστήσει το Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416. Στόχος του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. 

Όλες οι απαιτήσεις αυτού του Διεθνούς Προτύπου είναι γενικές και προορίζονται να εφαρμόζονται σε όλους τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα. 

Βάσει του ισχύοντος, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων για τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν και προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα και ποτά. 

Το ISO 22000:2005 είναι διεθνές πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) το 2005 και ενσωματώνει τις:

  •  Απαιτήσεις του HACCP
  •  Απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας
  •  Γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης

Το πρότυπο ISO 22000:2005 διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων αφορά και περιλαμβάνει επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε ένα ή περισσότερα στάδια της τροφικής αλυσίδας δηλαδή:

  •  Στον πρωτογενή τομέα  (εκτροφή ζώων, παραγωγή φυτικών προϊόντων)
  •  Στον δευτερογενή τομέα (μεταποίηση για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών)
  • Σε φορείς που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, διανομή, χονδρική και λιανική πώληση και 
  • Σε φορείς που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες (προμηθευτές υλικών συσκευασίας, εξοπλισμού, προϊόντων καθαρισμού, πρόσθετων υλών, απεντομώσεις - μυοκτονίες κλπ)

Οφέλη Υλοποίησης

Τα οφέλη από την εγκατάσταση και πιστοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων συνοψίζονται στα ακόλουθα: 

  • Ενισχύεται η φήμη της εταιρείας ως προς τη δυνατότητα της να προστατεύσει την υγεία του καταναλωτή 
  • Με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μειώνεται το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης απορρίψεων παρτίδων προϊόντων 
  • Αποκτά η επιχείρηση σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στις εξαγωγικές δραστηριότητες καθώς ανοίγονται ευκαιρίες για διείσδυση σε διεθνείς αγορές. 
  • Παρέχονται αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. 

Αποδεικνύεται η ευαισθησία της επιχείρησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ικανότητα της να παράγει ασφαλή τρόφιμα.

Ο ρόλος της MarTe Consulting

Η MarTe Consulting διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την μελέτη, σχεδίαση και εφαρμογή του πλέον κατάλληλου Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων για την επιχείρησή σας, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2005.

Ετικέτες: ISO 22000:2005

Copyright © 2013- by MarTe CONSULTING - All rights reserved